Transformă Teoria în Practică

Raport de conformare nZEB


 

O Abordare Inovatoare pentru Eficiența Energetică

La iVerus, credem că experiența și practica bat teoria. Cu peste 15 ani de experiență în eliberarea certificatelor energetice pentru clădiri noi, am identificat o nevoie urgentă pentru o abordare mai proactivă. Astfel, am introdus Raportul nZEB (Near Zero Energy Building) ca o soluție inovatoare.

În contextul în care Uniunea Europeană a stabilit deja normative obligatorii pentru clădiri cu zero emisii până în 2030, Raportul nZEB pe care îl oferim nu e doar o inovație, ci o necesitate stringentă. Acesta te ajută să te sincronizezi cu standardele globale de sustenabilitate și eficiență energetică, asigurându-te că ești în conformitate cu reglementările legale actuale.

Ce Este un Raport nZEB?

Un Raport nZEB nu este doar un document tehnic, ci o punte către un viitor mai sustenabil și responsabil. Într-o lume în care schimbările climatice nu mai sunt o simplă amenințare, ci o realitate cu care ne confruntăm zilnic, Raportul nZEB vine ca o soluție la îndemână. Acesta te ajută să îți aliniezi proiectul la obiectivele globale de sustenabilitate și eficiență energetică, asigurându-te că ești un pas înainte în îndeplinirea cerințelor legale viitoare.

Dar ce înseamnă, de fapt, un Raport nZEB? Este un instrument esențial care ajută atât beneficiarii cât și proiectanții să realizeze o construcție eficientă energetic și prietenoasă cu mediul. Acest raport se bazează pe trei criterii fundamentale: consumul de energie primară, emisiile de CO2 și utilizarea energiilor regenerabile. Și nu este doar despre a îndeplini cerințe legale. Este despre a construi clădiri care sunt cu 70% mai eficiente energetic și emit cu 70% mai puțin dioxid de carbon comparativ cu clădirile tradiționale. Este despre a crea spații care îmbunătățesc calitatea vieții, reducând costurile de încălzire și oferind un mediu mai sănătos pentru toți cei care locuiesc sau lucrează acolo.

Așadar, cu un Raport nZEB, nu doar că te asiguri că proiectul tău este în conformitate cu legile, dar faci și un pas important către un viitor mai verde și mai sustenabil. Iată cum funcționează, bazat pe trei criterii esențiale:


Criteriul 1

Consumul de Energie Primară

Trebuie să se încadreze în anumite limite maxime, în funcție de destinația clădirii. Acest criteriu este crucial pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră. În Uniunea Europeană, 40% din consumul de energie provine din clădiri, ceea ce a dus la crearea unor directive pentru îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor.


Criteriul 2

Emisiile de CO2

La fel ca și consumurile de energie, trebuie să se încadreze în anumite limite maxime. Reducerea emisiilor de CO2 nu este doar o cerință legală, ci și o responsabilitate socială. Clădirile nZEB sunt proiectate pentru a fi cu 70% mai eficiente energetic și pentru a emite cu 70% mai puțin dioxid de carbon comparativ cu clădirile tradiționale.


Criteriul 3

Energii Regenerabile

Orice construcție trebuie să utilizeze minim 30% din energia primară din surse regenerabile. Utilizarea energiei regenerabile nu este doar o alternativă bună, ci și o modalitate viabilă de generare a energiei, care contribuie la dezvoltarea durabilă.

Realizarea unui Raport nZEB

Un Proces Riguros și Detaliat

Realizarea unui Raport nZEB este un proces meticulos care necesită o expertiză de specialitate. Auditorii energetici de gradul I de la iVerus folosesc programul de calcul Energ+, un instrument de înaltă performanță care respectă noua Metodologie MC001/2022. Procesul include analiza detaliată a materialelor de construcție, evaluarea eficienței sistemelor de încălzire și răcire, precum și simulări energetice pentru a optimiza performanța clădirii. Toate aceste etape sunt esențiale pentru a asigura că proiectul tău nu doar îndeplinește, dar chiar depășește standardele actuale de eficiență energetică și sustenabilitate.

  • Colectarea Datelor: Informațiile sunt preluate de la arhitect și de la instalator, asigurând o bază solidă pentru analiză.

  • Analiza și Dimensionarea: Utilizăm software avansat pentru a dimensiona optim elementele de anvelopă ale clădirii.

  • Propunerea Soluțiilor: Se propun soluții regenerabile de energie pentru a îndeplini cerința de utilizare a minim 30% energie din surse regenerabile.

  • Conformitate cu Directivele UE: Ne asigurăm că proiectul este în conformitate cu Directivele UE privind performanța energetică a clădirilor, care sunt în continuă evoluție spre clădiri cu zero emisii.

În acest context, un Raport nZEB de la iVerus devine nu doar un document tehnic, ci și un catalizator pentru un viitor mai verde și mai sustenabil. Acesta te ajută să îți aliniezi proiectul la obiectivele globale de sustenabilitate și eficiență energetică, asigurându-te că ești un pas înainte în îndeplinirea cerințelor legale viitoare și în conformitate cu Directivele UE în evoluție.

Conformitate nZEB

Aspecte Esențiale pentru Conformitatea cu Standardul nZEB

Înțelegerea și respectarea cadrului legal și normativ în domeniul eficienței energetice este crucială pentru orice proiect de construcție sau renovare. La iVerus, ne mândrim cu faptul că suntem la curent cu toate aspectele legate de standardul NZEB (Near Zero Energy Buildings) și vă oferim o abordare cuprinzătoare în acest sens.

Cadrul Legal și Normativ
Conformitarea la standardul NZEB nu este doar o recomandare, ci o obligație legală. Legislația actuală este riguroasă și necesită un nivel înalt de eficiență energetică pentru clădiri. La iVerus, ne asigurăm că fiecare proiect îndeplinește aceste cerințe stringente, furnizându-vă un raport de conformare NZEB detaliat și complet. Acest raport nu doar că vă protejează de eventualele sancțiuni, dar și subliniază angajamentul nostru față de sustenabilitate și eficiență energetică.
Procesul de Autorizare și Avizare
Navigarea prin labirintul de autorizații și avize poate fi o sarcină descurajantă. De aceea, colaborăm strâns cu autoritățile locale și cu proiectanții pentru a vă asigura că toate documentele sunt în ordine și pregătite pentru procesul de autorizare. Aceasta include nu doar formularele standard, ci și documentația specifică NZEB, care este esențială pentru a obține aprobările necesare.
Consecințele Nerespectării Normelor
Nerespectarea standardului NZEB poate avea implicații serioase, inclusiv amenzi și costuri suplimentare semnificative în etapele ulterioare ale proiectului. O planificare inițială detaliată și o strategie bine pusă la punct pot ajuta la evitarea acestor capcane costisitoare.
Părțile Implicate
Indiferent dacă sunteți o autoritate locală, un proiectant sau un beneficiar, raportul de conformare NZEB este esențial. Acesta nu doar că asigură eficiența energetică, dar și conformitatea cu legile și reglementările în vigoare.
Importanța Specialiștilor
Expertiza noastră nu se limitează doar la teorie; avem specialiști bine pregătiți care vă pot ghida în toate etapele procesului, de la proiectare până la execuție și autorizare. Ei sunt familiarizați cu toate nuanțele și detaliile care pot face diferența între un proiect de succes și unul eșuat.

De ce iVerus?

La iVerus, ne dedicăm asigurării că proiectul dvs. este nu doar eficient din punct de vedere energetic, dar și în deplină conformitate cu toate cerințele legale și normative. Cu o echipă de specialiști dedicați și o abordare holistică, suntem partenerul ideal pentru a vă ajuta să navigați cu succes prin complexitatea standardului NZEB și a cerințelor asociate.

Pentru mai multe informații, nu ezitați să ne contactați. Suntem aici pentru a vă ajuta să transformați viziunea în realitate, într-un mod eficient și responsabil.

TELEFON

+40 (745) 236 753

E-MAIL

office@iverus.ro

SOCIAL MEDIA


CONTACT

Contactează-ne Suntem aici pentru tine