Audit energetic

Cere o oferta acum!

In general, aproape  de fiecare data cand se intervine asupra unei constructii existente, pe langa dorinta beneficiarului de a reface structura, instalatiile cladirii si finisajele, legea 372/2005 actualizata prin legea 159/2013 prevede si obligativitatea cresterii eficientei energetice a cladirii. Aceste masuri sunt in principal urmatoarele:

 1. Izolarea peretilor cu materiale termoizolante( polistiren, vata minerala, spuma etc), izolarea partii superioare( planseu, invelitoare,), izolarea placii peste sol sau subsol, inlocuirea tamplariei vechi cu tamplarie noua eficient energetica.
 2. Dupa ce ne-am asigurat ca am „imbracat” bine cladirea, trebuie sa ne asiguram ca o si aerisim corespunzator. Aici intervin mai multe aspecte tehnice, de la timpul materialelor folosite, trecand prin sistemele de ventilare complexe si ajungand la modul in care utilizatorii inteleg sa foloseasca cladirea.
 3. Urmatoarea etapa este folosirea unor sisteme alternative de producere a energiei, astfel incat o cladire bine izolata si aerisita sa foloseasca si o sursa de energie regenerabila pentru a incerca pe cat posibil sa fie independenta fata de sistemele centralizate(termoficare). Aici putem vorbi despre pompe de caldura, instalatii fotovoltaice, panouri solare etc.
 4. Ultima etapa este tine de partea financiara(economica). Orice investitie trebuie sa fie si profitabila. Calculele auditului energetic prevad ca din economia facuta odata cu reabilitarea termica a cladirii, sa se poata achita si contravaloarea reabilitarii sau altfel spus costul anual al energiei economisite pe perioada de viata a solutiei – costul investitivei >0.( cat economisim-cat investim>0)

Ce este un auditor energetic?

Auditor energetic pentru cladiri – persoana fizica atestata de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, in conformitate cu prevederile legale in vigoare, care are dreptul sa realizeze auditul energetic pentru cladiri/unitati de cladire si sa intocmeasca certificatul de performanta energetica si raportul de audit energetic. Auditorul energetic pentru cladiri este specialistul care isi desfasoara activitatea ca persoana fizica autorizata sau ca angajat al unor persoane juridice, conform prevederilor legale in vigoare.

Ce face un auditor energetic?

Audit energetic al cladirii – totalitate a activitatilor specifice prin care se obtin date corespunzatoare despre profilul consumului energetic existent al unei cladiri/unitati de cladire si, dupa caz, de identificare si de cuantificare a oportunitatilor rentabile de economisire a energiei prin identificarea solutiilor de crestere a performantei energetice, de cuantificare a economiilor de energie si de evaluare a eficientei economice a solutiilor propuse cu estimarea costurilor si a duratei de recuperare a investitiei, precum si de elaborare a raportului de audit energetic;

In general, consumatorii de energie devin din ce in ce mai constienti din punct de vedere al mediului, ceea ce a creat o piata de nisa confortabila in care auditorii de energie isi pot castiga existenta. Un factor de conducere mai mare in activitatea de audit energetic este costul in crestere al energiei, in primul rand costurile energiei electrice in zonele rezidentiale. Similar pretului mediu al gazelor naturale, pretul energiei electrice a fost pe o traiectorie ascendenta in ultimele decenii.

Rolul auditorului energetic

Auditorii energetici ofera clientilor sfaturi din lumea reala, care pot economisi sute, daca nu mii, de dolari anual. Auditorii energetici sunt, in esenta , inspectori in constructii care ofera consultari cu privire la eficienta energetica. Sistemul de incalzire si racire al unei structuri se degradeaza in timp, daca nu este intretinut corespunzator. In alte cazuri, factorii care nu au legatura cu integritatea unui sistem de incalzire si racire pot determina cladirile sa devina mai putin eficiente din punct de vedere energetic.

Realizare audit energetic cladiri

Certificatul de performanță energetică atesta performanța energetică a unei clădiri, respectiv energia efectiv consumată sau estimată pentru a răspunde necesităților legate de utilizarea normală a clădirii, necesități care includ în principal: încălzirea, prepararea apei calde de consum, răcirea, ventilarea și iluminatul.

Metodologia de calcul cuprinde, în principal, următoarele elemente:

 • caracteristicile termotehnice ale elementelor ce alcătuiesc anvelopa clădirii, compartimentarea interioară, inclusiv etanșeitatea la aer;
 • instalațiile de încălzire și de alimentare cu apă caldă de consum, inclusiv caracteristicile în ceea ce privește izolarea acestora;
 • instalația de climatizare;
 • ventilația;
 • instalația de iluminat integrată a clădirii;
 • poziția și orientarea clădirilor, inclusiv parametrii climatici exteriori;
 • sistemele solare pasive și de protecție solară;
 • ventilația naturală;
 • condițiile de climat interior, inclusiv cele prevăzute prin proiect.
 • sisteme solare active și alte sisteme de încălzire, inclusiv electrice, bazate pe surse de energie regenerabilă;
 • electricitate produsă prin cogenerare;
 • centrale de încălzire și de răcire de cartier sau de bloc;
 • iluminatul natural;
 • dupa caz, alte elemente.

Modalitatea de indeplinire:

 1. Inventarierea legislatiei si normelor aplicabile domeniului.
 2. Culegerea de date existente de la Beneficiar si din arhiva: documentatia tehnica de executie, documentatii tehnice de reparatii/RK/Consolidari, PVRL etc.

Auditorul atestat analizeaza documentatia tehnica existenta.

Auditorul atestat face o inspecție tehnică a clădirii, pe teren, pentru a culege informații și pentru măsurători specifice.

Intocmirea dosarului care sta la baza determinarii clasei energetice a unei cladiri, cuprins:

 • planul de arhitectură;
 • an construcție cladire;
 • adresa imobil;
 • regimul de înalțime;
 • orientare cardinala;
 • poze de fațade, acoperis, terasă și subsol (conducte);
 • tip utilități (încălzire centralizată, apă caldă menajeră, iluminat, ventilație mecanică, climatizare centralizată);
 • stare instalații;
 • tip tâmplărie și dimensiuni;
 • structura pereților exteriori (BCA, zidărie caramidă, beton, beton + BCA, panouri tristrat etc.), grosimea lor și starea lor (tencuială căzută, igrasie, condens);
 • tip lămpi de iluminat, putere si numar;
 • tip corpuri de încălzire (calorifere) și vechimea lor;

Intrebuintari conexe

Auditorii energetici efectueaza teste practice pentru a determina sursa de eficienta energetica scazuta. Efectuarea unui test cu usa suflanta(blow door) este una dintre cele mai frecvente inspectii la domiciliu care sunt efectuate. Acest test foloseste un ventilator specializat pentru a modifica presiunea aerului in interiorul unei structuri inchise. In primul rand, auditorii de energie inchid complet toate deschizaturile exterioare ale unei cladiri, cu exceptia deschiderii in care functioneaza ventilatorul suflantei. Folosind o varietate de instrumente si tehnici, auditorii de energie inspecteaza apoi structura in cautarea eventualelor pierderi.

Un test mai tehnic efectuat de auditorii energetici consta in utilizarea unei camere cu termoviziune pentru a analiza cantitatea de caldura acumulata de o cladire. Dispozitivele cu infrarosu termic permit diferente minore de caldura ambientala sa apara printr-un monitor de camera ca nuante de culori luminoase si intunecate. De obicei, culorile rosu si galben semnifica o temperatura mai ridicata decat nuantele mai inchise. Prin utilizarea unui dispozitiv de monitorizare termica, auditorii energetici pot determina care zone ale unei structuri solicita atentie.

Termoviziunea sau vizualizarea in infrarosu (IR) este o tehnica prin care o camera  detecteaza si afiseaza o harta a intensitatii radiatiei pe un domeniu din spectrul electromagnetic. Termenul termoviziune defineste imaginea obtinuta de camera termica si se utilizeaza in special in aplicatiile militare sau de supraveghere civila, in timp ce TERMOGRAFIA implica si masurarea de temperatura, in aplicatii industriale sau stiintifice.