Tipuri ale valorii

Valorile din punct de vedere etic

Din punct de vedere etic, valoarea este cea care denota gradul de importanta al unui lucru sau al unei actiuni, cu scopul de a determina ce actiuni sunt cele mai bune de facut sau care este modul de a trai cel mai bine, sau de a descrie semnificatia diferitelor actiuni. Sistemele de valori sunt credinte proscriptive si prescriptive; acestea afecteaza comportamentul etic al unei persoane sau stau la baza activitatilor sale intentionate. Adesea, valorile primare sunt puternice, iar valorile secundare sunt potrivite pentru schimbari. Ceea ce face ca o actiune sa fie valoroasa poate depinde la randul ei de valorile etice ale obiectelor pe care le creste, scade sau modifica. Un obiect cu valoare etica poate fi denumit bun etic sau filozofic.

Valorile pot fi definite ca preferinte largi cu privire la cursurile adecvate de actiuni sau rezultate. Ca atare, valorile reflecta simtul dreptului si gresitului unei persoane sau ceea ce ar trebui sa fie: Drepturi egale pentru toti, Excelenta merita admiratie, iar Oamenii trebuie tratati cu respect si demnitate sunt reprezentanti ai valorilor. Valorile tind sa influenteze atitudinile si comportamentul, iar aceste tipuri includ valori etice / morale, valori doctrinare / ideologice (religioase, politice), valori sociale si valori estetice. Este dezbatut faptul ca, daca unele valori care nu sunt clar determinate fiziologic, cum ar fi altruismul, sunt intrinseci si daca unele, cum ar fi dobandirea, ar trebui clasificate drept vicii sau virtuti.

Valorile din punct de vedere personal

Valorile sunt de obicei destul de stabile, dar nu au limite stricte. De asemenea, pe masura ce treceti prin viata, valorile dvs. se pot schimba. De exemplu, atunci cand va incepeti cariera, succesul – masurat prin bani si statut – ar putea fi o prioritate. Dar, dupa ce aveti o familie, echilibrul munca-viata poate fi ceea ce pretuiti mai mult.

Pe masura ce definitia succesului se schimba, din punct de vedere personal, la fel si valorile personale se pot schimba de-a lungul timpului. Acesta este motivul pentru care pastrarea legaturii cu valorile pe care dumneavoastra le aveti, este un exercitiu greu pe tot parcursul vietii. Ar trebui sa revizuiti continuu acest lucru, mai ales daca incepeti sa va simtiti dezechilibrat, si nu va puteti da seama care este principal cauza.

Pe masura ce inaintati in varsta si treceti prin viata, trebuie sa retineti ca valorile care au fost importante in trecut ar putea sa nu fie relevante acum.

Valoarea din punct de vedere al evaluarii

Din perspectiva ANEVAR, valoarea nu este un fapt cert, ci este o opinie, fie asupra celui mai probabil preț care trebuie achitat pentru un activ, în cadrul unui schimb, fie asupra beneficiilor economice rezultate din deținerea unui activ.

Pentru a intelege mai bine conceptul de valoarea va prezentam diferenta dintre pret, cost si valoare.

Prețul este suma de bani cerută, oferită sau plătită pentru un activ. Din cauza capacităților financiare, a motivațiilor sau intereselor speciale ale unui anumit cumpărător sau vânzător, prețul plătit poate fi diferit de valoarea care ar putea fi atribuită activului de către alte persoane.

Costul este suma de bani necesară pentru a achiziționa sau produce activul. Când acel activ a fost achiziționat sau produs, costul lui devine un fapt cert. Prețul este corelat cu costul deoarece prețul plătit pentru un activ devine costul acestuia pentru cumpărător.

Valoarea in schimb fiind o opinie are nevoie de un catalizator pentru a fi utilizabila si pentru a produce beneficii utilizatorilor si tuturor partilor interesate. Acest catalizator se numeste piata.

Piata este un mediu în care se tranzacționează bunurile și serviciile, între cumpărători și vânzători, printr-un mecanism al prețului. Conceptul de piață presupune că bunurile sau serviciile se pot comercializa fără restricții între cumpărători și vânzători. Fiecare parte va reacționa la raporturile dintre cerere și ofertă și la alți factori de stabilire a prețului, precum și la propria ei înțelegere a utilității relative a bunurilor sau serviciilor și la nevoile și dorințele individuale.

Momentul in care valoarea(opinia) si piata( mediul in care se exprima valoarea) se intalnesc, ajungem la cea mai cunoscuta si totusi cea mai complexa definitie din evaluare, valoarea de piata.

Valoarea de piață este suma estimată pentru care un activ sau o datorie ar putea fi schimbat(ă) la data evaluării, între un cumpărător hotărât și un vânzător hotărât, într-o tranzacție nepărtinitoare, după un marketing adecvat și în care părțile au acționat fiecare în cunoștință de cauză, prudent și fără constrângere.

Valoarea de piata este folosita companiile de evaluare in realizarea rapoartelor de evaluare imobiliara, la solicitarea de institutiile de credit( banci, ifn-uri).  In baza acestui raport de evaluare imobiliara, insttutia de credit stabileste ce suma de bani poate oferi clientului.

Alte tipuri ale valorii sunt:

Valoarea justa este prețul estimat pentru transferul unui activ sau a unei datorii între părți identificate, aflate în cunoștință de cauză și hotărâte, care reflectă interesele acelor părți.

Acest tip al valorii este folosit de companiile romanesti pentru inscrierea in contabilitate a diferentelor rezultate din reevaluari.

Valoarea de investiție este valoarea unui activ pentru proprietarul acestuia sau pentru un proprietar potențial, pentru o anumită investiție sau pentru anumite scopuri de exploatare.

Valoarea specială este o sumă care reflectă caracteristicile particulare ale unui activ, care au valoare numai pentru un cumpărător special.

Valoarea sinergiei este un element suplimentar al valorii, creat prin combinarea a două sau a mai multor active sau drepturi, atunci când valoarea rezultată în urma combinării este mai mare decât suma valorilor individuale. Dacă sinergiile se obțin numai de către un anumit cumpărător, atunci acesta este un exemplu de valoare specială.