Suprafata utila
Cand cumparati o casa, este important sa cunoasteti diferentele dintre zona utilizabila si zona construita. Doar atunci veti avea o aproximare realista a dimensiunii si a pretului proprietatii. Daca nu doriti sa faceți confuzii si sa va loviti de situatii neplacute, atunci va invitam sa cititi mai departe acest articol.
Suprafața utilă este suprafața desfășurată, mai puțin suprafața aferentă pereților. Prin suprafata utila intelegem suprafetele tuturor camerelor dintr-o proprietate.
Suprafața utilă a locuinței este suma tuturor suprafețelor utile ale încăperilor. Ea cuprinde: cameră de zi, dormitoare, băi, WC, duș, bucătărie, spații de depozitare și de circulație din interiorul locuinței. Nu se cuprind: suprafața logiilor și a balcoanelor, pragurile golurilor de uși, ale trecerilor cu deschideri până la 1,00 m, nișele de radiatoare, precum și suprafațele ocupate de sobe și cazane de baie (câte 0,50 m2 pentru fiecare sobă și cazan de baie), în cazul în care încălzirea se face cu sobe. În cazul locuințelor duplex, rampa, mai puțin palierele, nu se cuprinde în suprafața utilă a locuinței.
Suprafata construita sau amprenta locuintei
Pe de alta parte, Suprafața construită pe locuință, prevăzută în legea locuintei, este suma suprafețelor utile ale încăperilor, logiilor, balcoanelor, precum și a cotei-părți din suprafețele părților comune ale clădirilor (spălătorii, uscătorii, casa scării, inclusiv anexele pentru colectarea, depozitarea și evacuarea deșeurilor menajere, casa liftului etc.), la care se adaugă suprafața aferentă pereților interiori și exteriori ai locuinței; în cazul încălzirii cu combustibil solid, se adaugă suprafața aferentă sobelor și cazanelor de baie. Nu sunt cuprinse suprafațele aferente boxelor de la subsol și ale garajelor care pot fi prevăzute distinct.suprafata construita include toti metri patrati din perimetrul casei, atat in interiorul cat si in afara acesteia.
Vorbim despre elemente structurale, cum ar fi stalpii, zidurile si diafragmele din beton. Aceasta diferenta se observa mai ales atunci cand trebuie sa interactionati cu autoritatile statului. Directia de taxe si impozite locale, notarul si firmele din asigurari va vor solicita sa stiti care este suprafata construita sau suprafata construit desfasurata si va vor percepe o taxa pe baza acesteia. Totusi, pentru a va face o idee despre dimensiunea reala a proprietatii, veti fi interesat sa cunoasteti suprafata utila, deoarece este ceea ce trebuie sa stiti intotdeauna cu exactitate.
Suprafata construit desfasurata
Suprafata construit desfasurata este suprafaţa desfăşurată a tuturor planşeelor. Spre exemplu, avem o cladire avand regimul de inaltim P+2 etaje, iar suprafata desfasutata a fiecarui nivel este de 100 mp. Suprafata construit desfasurata este egala cu Sdesfasurata parter + Sdesfasurata etaj1 + Sdesfasurata2.
Care este diferenta intre suprafata utila si suprafata construita?
Cand spunem suprafata utili a a unei case sau a unui apartament, ne referim in principiu la suma tuturor suprafetelor camerelor si dependintelor, care trebuie sa fie inscrise in mod obligatoriu in actele de proprietate. In ceea ce priveste suprafata utila, aceasta cuprinde: toate camerele locuintei, incluzand: bai, camere de zi, bucatarii, spatii de depozitare, holuri, insa nu cuprinde si suprafeta peretilor interiori sau exteriori si nici suprafata balcoanelor balcoanelor.
Cand spunem suprafata construita, atunci ne referim la suma suprafetelor utile ale locuintei respective si a bacoanelor, sau a cotelor comune.
Exemple clasice
Unii dezvoltatori imobiliari, din rea credinta, necunoastere sau din dorinta de a obtine o rata mai mare a profitabilitatii, scot in evidenta suprafata construita a unui apartament sau suprafata construit desfasurata a unei case si o promoveaza ca fiind suprafata utila.
De aceea, in cazul in care nu aveti cunostinte solide in domeniul proprietatilor imobiliare, al tranzactiilor imobiliare, eficientei energetice (certificatul energetic poate fi un document de real ajutor) si al evaluarii imobiliare, va recomandam sa apelati la ajutorul unui specialist din cadrul grupului Iverus. „ O teapa este mai scumpa decat un raport de evaluare”