Rata interna de rentabilitate

Care este rata interna de rentabilitate – IRR?

Rata interna de rentabilitate (IRR) este o valoare utilizata in bugetarea capitalului pentru a estima profitabilitatea investitiilor potentiale. Rata de rentabilitate interna este o rata de actualizare care face ca valoarea actuala neta a tuturor fluxurilor de numerar dintr-un anumit proiect sa fie egala cu zero. Calculele IRR se bazeaza pe aceeasi formula ca si NPV.

Formula si calculul pentru IRR

Este important pentru o afacere sa priveasca IRR ca fiind planul pentru cresterea si extinderea viitoare. Urmeaza formula si calculul utilizate pentru a determina aceasta cifra.

In general, cu cat rata de rentabilitate interna a unui proiect este mai mare, cu atat este mai de dorit sa se intreprinda. IRR este uniforma pentru investitii de diferite tipuri si, ca atare, IRR poate fi utilizat pentru a clasifica mai multe proiecte potentiale relativ. Presupunand ca, costurile investitiilor sunt egale intre diferitele proiecte, proiectul cu cel mai mare IRR ar fi probabil considerat cel mai bun si va fi realizat mai intai.

Uneori, IRR este denumita „rata de rentabilitate economica” sau „rata actualizata a fluxului de numerar redus”. Utilizarea „internului” se refera la omiterea unor factori externi, precum costul capitalului sau inflatia , din calcul.

Ce va spune IRR?

Va puteti gandi la rata de rentabilitate interna, deoarece rata de crestere a unui proiect este de asteptat sa genereze. In timp ce rata de rentabilitate reala pe care un proiect dat sfarseste sa o genereze difera adesea de IRR-ul estimat, un proiect cu o valoare IRR substantial mai mare decat alte optiuni disponibile ar oferi inca o sansa mult mai buna de crestere puternica.

O utilizare populara a IRR este compararea rentabilitatii crearii de noi operatiuni cu cea a extinderii celor existente. De exemplu, o companie de energie poate folosi IRR pentru a decide daca va deschide o noua centrala sau pentru a o renova si extinde una existenta anterior. In timp ce ambele proiecte sunt de natura sa adauge valoare companiei, este probabil ca una sa fie decizia mai logica, asa cum este prescris de IRR.

IRR este util si pentru corporatii in evaluarea  programelor de rascumparare a stocurilor  . In mod clar, daca o companie aloca o suma substantiala unei rambursari de actiuni, analiza trebuie sa arate ca stocul propriu al companiei este o investitie mai buna (are un IRR mai mare) decat orice alta utilizare a fondurilor pentru alte proiecte de capital sau mai mare decat orice achizitie candidat la preturile curente ale pietei.