Imobilizari corporale
Imobilizarile, sunt considerate a fi bunuri, sau valori, care trebuie sa serveasca pe o perioada buna in ceea ce priveste activitatea patrimoniala. Imobilizarile corporale poarta denumirea si de active fixe. Structura acestor active se imparte in 4 grupe:
- Imobilizari corporale;
- Imoblizari necorporale;
- Imobilizari in curs;
- Imobilizari financiare.
Din punct de vedere al baturii, imobilizarile sunt de natura financiala si nefinanciara.
Din punct de vedere al destinatiei ele pot fi: profesionale sau neprofesionale.
Imobolizarile necorporale, care poarta denumirea de imobolizari nemateriale sunt definite datorita faptului ca nu imbraca in mod fizic conturul bunurilor materiale si cuprind anumite cheltuieli de extindere, de cercetare-dezvoltare, concesiuni. Cele pe care le-am mentionat in randurile d emai sus reprezinta cu alte cuvinte obiecte de evidenta.
Imobilizarile corporale, care poarta denumirea de imobilizari materiale, reprezinta active fixe, alcatuite din terenuri si mijloace fixe. Cand spunem terenuri, ne referim atat la terenurile de pamant, cat si la amenajarile de teren precum: teren agricol sau silvic, terenurile lipsite de constructii, teren cu zacaminte, sau terenurile care dispun de constructii.
Cum contabilizam imobilizarile corporale?
Ei bine, mijloacele fixe se incadreaza in maxim 6 grupe precum:
- Constructii;
- Echipamente tehnologice (masini, utilaje si instalatii de lucru);
- Aparate si instalatii de masurare, control si reglare;
- Mijloace de transport;
- Animale si plantatii;
- Mobilier, aparatura birotica, echipamente de protectie a valorilor umane si materiale
si alte active corporale.
In ceea ce priveste partea titlurilor de participare, acestea sunt alcatuite din actiuni care au o anumita valoare, care se afla in capitalul unei alte unitati, si toate acestea sunt realizate in ideea realizarii unui control amanuntit si de altfel in ideea unei influente, in ceea ce priveste realizarea eficienta a profitului.
Aceste titluri de imobilizare face referire directa la acele tipuri de titluri, pe care o anumita companie reuseste sa le dobandeasca pe o anumita perioada de timp in ceea ce priveste realizarea veniturilor financiare.
Creante imobilizatoare
Creantele imobilizatiare sunt parte a creantelor care fac referire la imprumuturile care sunt acordate pe o perioada indeplungata de timp si mai ales la alte tipuri de creante. Sunt si creante care se rezuma la participanti, aceste creante sunt realizate in cazul in care se faca numite imprumuturi pentru care sunt detinute titluri de participare.
Astfel de imprumutri se acorda pe baza unor contracte, pentru a se putea intriduce dobanzile si de altfel sunt acordate persoanelor terte. Alte tipuri de creante imobilizatoare fac referire la garantii si cautiuni.