Dat fiind faptul ca specialistii in consultanta imobiliara sustin ca Romania are sanse sa depaseasca performantele economice ale celorlalte state din regiunea Europei Centrale si de Est, este foarte probabil ca anul 2018 sa fie un an bun pentru domeniul imobiliar.
- Datorita dinamismului crescut al economiei de piata romanesti este foarte probabil ca PIB-ul sa incetineasca spre un nivel mai sustenabil de 5%, fata de cresterea de 7% inregistrata in anul 2017. Acest fapt se datoreaza si in mare masura reducerea stimulentelor fiscale si inaspririi politicii monetare.
- Piata de investitii va avea parte de o evolutie impresionanta: in 2018, volumul investitional va depasi 1 miliard de euro. Acest volum investitional este sustinut de randamente mai atractive decat in alte tari, de o performanta macroeconomica buna si de disponibilitatea bancilor de a oferi finantare.
- Datorita migratiei atat externe cat si interne, unele orase vor inregistra o dezvoltare imobiliara spectaculoasa. Migratia interna in alte orase decat capitala (Iasi, Timisoara, Cluj-Napoca), va impinge companiile mari sa cauta sa se extinda si ele in afara Bucurestiului. De asemenea, este de asteptat ca romanii care lucreaza in strainatate sa inceapa sa se intoarca in tara.
- Rezultate bune se astepta si din partea segmentului industrial, si pe fondul intensificarii comertului electronic. Adica in anul 2018 se va inregistra o cresterii a cererilor din partea chiriasilor, iar numarul dezvoltatorilor imobiliari va creste si el in mod speculativ.
- In Romania infastructura slaba este in continuare problematica. Anul trecut au fost rezultate slabe ale absorbtiei fondurilor UE, iar analistii imobiliari nu cred ca anul acesta va exista o accelerare semnificativa in dezvoltarea infrastructurii.
- In Bucuresti va exista o noua piata de birouri, de data aceasta concentrata pe livrarea de spatii de birouri mai mari in 2018, in zonele Centru-Vest, Piata Prese-Expozitiei.
- In momentul de fata exista un dezechilibru intre cerere si oferta pe piata fortei de munca. Aceasta piata extrem de competitiva a muncii ar putea limita abilitatile companiilor de a se extinde in Bucuresti si in alte orase ale tarii, fapt ce va frana, astfel, activitatea de pe piata de birouri din punct de vedere al inchirierilor si al noilor livrari.
- Retailul online nu va fi o amenintare pentru centrele comerciale clasice: In procesul decizional, romanii doresc de regula sa vada un produs inainte de a-l achizitiona, ceea ce reprezinta un avantaj pentru mall-uri. In consecinta, vor fi noi spatii de retail la nivel national. Zona de retail a ales sa investeasca in orasele cu o populatie sub 100-000-150.000 de locuitori, nu doar in orasele mari.
- Datorita cresterii salariilor si a intentiei de a achizitiona o locuinta, cererea de terenuri este in continuare populara in ceea ce priveste segmentul rezidential si in anul 2018.
2018 se preconizeaza a fi un an bun pentru imobiliare, iar IVERUS doreste sa va fie alaturi si in acest an. Va punem la dispozitie o echipa tanara, in continua ascensiune, de evaluatori imobiliari membri ANEVAR, auditori energetici membrii AAERC și brokeri imobiliari membri ABI.