Datorita cresterii continue ROBOR din ultima vreme si a instabilitatii cursului valutar, multi romani s-au razgandit in ceea ce priveste contractarea unui imprumut pentru achizitionarea unui apartament. In plus, datorita legaturii stranse a ratei cu gradul de indatorare, a scazut suma pentru care se pot incadra majoritatea persoanelor ce doresc sa cumpere un imobil.
De asemenea, a mai aparut problema transferului contributiilor de la angajator la salariat, lucru ce face veniturile anului 2018 relativ instabile.
„Avem o incredere scazuta din cauza cresterii ROBOR, incredere scazuta vizavi de salarii, se discuta in companii private ca vor lasa acelasi net pentru angajati, dar nu vor creste brutul aplicand un bonus, ceea ce inseamna ca angajatii stau cu frica daca de luna urmatoare nu mai iau bonus”, a spus Dragos Nichifor, analist financiar.
In aceste conditii nu este de mirare ca au scazut preturile apartamentelor din unele zone din Romania. Desigur, valoarea unui imobil, indiferent de conditiile pietei, nu poate fi determinat decat dupa o evaluare imobiliara.
In Cluj-Napoca preturile apartamentelor au avut un avans de 0.01%, de la 1.446 la 1.447 de euro pe metru patrat util, dar, locuintele din blocurile vechi s-au ieftinit cu 0.3%, adica de la 1.511 la 1.506 euro pe metru patrat util.
In Bucuresti, suma medie solicitata pentru un apartament, indiferent de anul de constructie, s-a ieftinit cu 0.2%, adica de la 1.274 la 1.271 de euro pe metru patrat util. Acesta tendinta a fost sustinuta si de segmentul blocurilor noi de apartamente ce au inregistrat o scadere de 1,6%, adica de la 1.337 la 1.316 euro pe metru (desi locuintele vechi au inregistrat o crestere de 1%).
In Iasi s-a inregistrat a scadere semnificativa a preturilor, cu 2.7%, de la 997 la 970 de euro pe metru patrat util. In cazul acestui oras, deprecierea este mai vizibila in cazul locuintelor vechi, adica de 2.5% (de la 1.025 la 999 de euro pe metru patrat util) decat in cazul imobilelor noi, fiind doar de 0.6% (de la 928 la 922 de euro pe metru patrat util).
In Timisoara s-a inregistrat o scadere de 0.6%, adica de la 1.140 la 1.133 de euro pe metru patrat util, apartamentele vechi inregistrand o depreciere de 0.9% (de la 1.141 la 1.131 de euro pe metru patrat util), in timp ce apartamentele noi inregistreaza o scadere de 0.1% (de la 1.138 la 1.137 pe metru patrat util).
In consecinta, acesta ar putea fi climatul economic propice pentru achizitionarea unei locuinte la un pret mai mic, in conditiile in care acesta este platit in cash.
Pentru mai multe detalii, apelati la specialistii nostri in certificare energetica, audit energetic si evaluare imobiliara.