Fond comercial

Fondul comercial este un activ intangibil asociat cu achizitia unei companii de catre alta. Mai exact, fondul comercial este inregistrat intr-o situatie in care pretul de achizitie este mai mare decat suma valorii juste a tuturor imobilizarilor corporale si necorporale identificabile achizitionate in achizitie si a pasivelor asumate in proces. Valoarea numelui de marca al companiei, baza de clienti solida, relatiile bune cu clientii, relatiile bune cu angajatii si orice brevete sau tehnologii proprii reprezinta cateva exemple de bunavointa.

Formula si calculul fondului comercial

Procesul de calcul al fondului comercial este destul de simplu in principiu, dar poate fi destul de complex in practica. Pentru a determina fondul comercial, luati pretul de achizitie al unei companii si scadeati valoarea justa de piata a activelor si datoriilor identificabile.

Valoarea fondului comercial apare in mod obisnuit intr-o achizitie – atunci cand un dobanditor achizitioneaza o companie tinta. Suma pe care compania achizitoare o plateste pentru compania tinta peste valoarea contabila a tintei reprezinta, de obicei, valoarea fondului comercial al tintei.

Fondul comercial este inregistrat ca o imobilizare necorporabila in bilantul companiei achizitoare in contul de active pe termen lung. Conform principiilor contabile general acceptatesi Standardelor internationale de raportare financiara (IFRS), companiile sunt obligate sa evalueze valoarea fondului comercial din situatiile financiare cel putin o data pe an si sa inregistreze orice deprecieri. Fondul comercial este considerat un activ intangibil (sau non-curent), deoarece nu este un activ fizic precum cladirile sau echipamentele.

  • Calculat prin preluarea pretului de achizitie al unei companii si scaderea valorii juste de piata a activelor si pasivelor identificabile;
  • Companiile sunt obligate sa evalueze valoarea fondului comercial in situatiile financiare cel putin o data pe an si sa inregistreze orice deprecieri;
  • Fondul comercial este foarte diferit de celelalte active necorporale, avand o durata de viata nedeterminata.

Controverse privind calculul fondului comercial

Exista abordari concurente intre contabili cu privire la modul de calcul al fondului comercial. Un motiv pentru acest lucru este ca fondul comercial reprezinta un fel de solutie pentru contabili. Acest lucru tinde sa fie necesar, deoarece achizitiile au in mod obisnuit estimari ale fluxurilor de numerar viitoare si alte considerente care nu sunt cunoscute la momentul achizitiei. Desi acest lucru, poate nu este o problema semnificativa, acesta devine pe parcurs, atunci cand contabilii cauta modalitati de comparare a activelor raportate sau a venitului net intre diferite companii, atunci cand unele dintre aceste companii nu au achizitionat alte companii.