Evaluarea pentru impozitare a aparut in urma modificarilor aduse codului fiscal in anul 2015. Pentru a va familiariza putin cu termenii, va informam ca exista 6 situatii in care se pot afla contribuabilii.

  1. Proprietar persoana fizica. Utilizare rezidentiala-apartamentul parintilor de exemplu, in care nu se desfasoara nicio activitate comerciala. Pentu acest tip de proprietate si de utilizare, nu aveti nevoie de un raport de evaluare.
  2. Proprietar persoana fizica. Utilizare nerezidentiala-aici discutam de o plaja larga de proprietati si va dam cateva exemple relevante. Apartamente inchiriate unor societati ce desfasoara activitati comerciale( cabinete notariale, stomatologice etc), cladiri de birouri, magazine situate la parterul blocului de locuinte etc.
  3. Proprietar persoana fizica. Utilizare mixta. In acest caz au fost incluse majoritatea pfa-urilor si unele micro intreprinderi. Este vorba de acei contribuabili care au declarat sediul social intr-o camera din apartamentul, casa in care locuiesc si pe care o detin in proprietate. De exemplu daca esti un evaluator imobiliar, ai un pfa/ srl cu sediul in propriul apartament si nu ai declarat un alt punct de lucru, se presupune ca lucrezi de acasa, iar camera declarata sediu social are utilizare nerezidentiala si este necesar un raport de evaluare. In schimb, daca esti taximetrist, datorita specificului activitatii, folosesti acea camera doar ca sediu social si nu este nevoie de un raport de evaluare. Pentru fiecare situatie particulara nu ezitati sa ne contactati.
  4. Proprietar persoana juridica. Utilizare rezidentiala. In cele mai multe cazuri intalnite este vorba de apartamente sau case folosite ca rezidenta de companii. Pentru acest tip de utilizare este necesara prezentarea unui raport de evaluare pentru impozitare.
  5. Proprietar persoana jurodica. Utilizare nerezidentiala. In acest caz vorbim de majoritatea contribuabililor ce desfasoara activitati comerciale. Fie ca vorbim de mall-uri, cladiri de birouri, benzinarii sau restaurante, pentru toate aceste tipuri de cladiri si pentru altele este necesara prezentarea unui raport de evaluare pentru impozitare.
  6. Proprietar persoana juridica. Utilizare mixta. Aceasta utilizare este o combinatie intre punctele 4 si 5 prezentate anterior.

Întrebari frecvente:

Va prezentam o ipoteza in care un apartament al unei persoane fizice, avand o suprafata de 70 m², genereaza costuri diferite de impozitare in functie de utilizare si de raportul de evaluare.

Î: Cat este impozitul pentru un apartament cu utilizare nerezidentiala, de 70 m² fara raport de evaluare?

R: Aproximativ 4580 Lei.

Î: Cat este impozitul pentru un apartament cu utilizare nerezidentiala, de 70 m² cu raport de evaluare?

R: Aproximativ 450 Lei.

Î: Cat este impozitul pentru un apartament cu utilizare rezidentiala( 1), de 70 m² care nu are nevoie de raport de evaluare?

R: Aproximativ 180 lei.

Important: Rapoartele de evaluare se realizeaza intre 01 ianuarie si primul termen de plata a impozitului (31 martie).