Cofinantare

In afara de tehnicile de finantare, exista un alt termen cunoscut sub numele de cofinantare. Practic, cofinantarea este preocupata de proiectarea anumitor aranjamente conform carora mai multe parti colaboreaza si contribuie la finantare. Aceasta procedura si acord este continuata si urmata la nivel international.

Finantare

Finantarea se refera in mod natural la cheltuielile de fonduri si de capital pentru un anumit proiect, in anumiti termeni si conditii specifice si acest lucru ajuta la randul sau la obtinerea profitului. Uneori profitul este impartit, in timp ce alteori, se deconteaza conform cerintelor pactului sau acordului incheiat intre sectiunile si clasele participante.

Aranjamentele de cofinantare

In conformitate cu acordurile si pactele de cofinantare ale diferitelor parti, exista unul sau mai multe guverne care finanteaza un proiect specific. Finantarea lor este supravegheata de un organism neutru, cum ar fi o agentie a Organizatiei Natiunilor Unite sau anumite organisme regionale precum Banca de Dezvoltare din Asia. Cheltuielile de fonduri si bani de catre unul sau mai multe guverne se realizeaza in parteneriat unul cu altul. Aceste tipuri de aranjamente sunt denumite modalitati oficiale de cofinantare. De obicei, parteneriatul partilor finantatoare pentru un anumit proiect sau program este supravegheat de orice tara membra in curs de dezvoltare a acordurilor de cofinantare.

Exemplu de cofinantare

In prezent, cel mai mare exemplu de cofinantare este observat sub forma proiectelor si contractelor Bancii Asiatice de Dezvoltare, care nu implica doar tarile regionale in parteneriatul proiectelor de cofinantare, dar invita si alte tari. In acest fel, se realizeaza parteneriat cu multe agentii de finantare diferite si astfel devine finantare bilaterala sau chiar multilaterala. Aceasta devine partea extinsa a cofinantarii. Diferite proiecte si programe au fost asistate de organele de guvernare si finantare. De exemplu, Banca de Dezvoltare din Asia participa activ la proiectele de finantare publicitate acolo, aducand prosperitate printre oamenii obisnuiti prin intermediul proiectelor lor.

Asistenta finantatorilor

Exista diferite forme in care asistenta este oferita finantatorilor. Exista o asistenta oficiala pentru dezvoltare oferita de finantatori. Guvernele donatoare pregatesc un plan adecvat de investitii si finantare si, in lumina acestei planificari si se fac alocari bugetare.

Ce este cofinantarea oficiala?

Provocand mai ales din finantarea parteneriatelor cu agentii de asistenta multilaterala si bilaterala pentru asistenta pentru dezvoltare, precum si din ferestrele de creditare ale sectorului public ale agentiilor de credit la export, cofinantarea oficiala mobilizeaza subventii si imprumuturi pentru proiecte sustinute si de subventii pentru operatiunile de asistenta tehnica. Co-finantarea oficiala se concentreaza pe coordonarea puternica a partenerilor si a clientilor pentru acces usor si eficienta in procesare, costuri mici de tranzactie si mecanisme armonizate si transparente in raportarea partenerilor finantatori asupra impactului asupra dezvoltarii contributiilor lor.