Cheltuieli variabile

In fiecare buget de afaceri, veti gasi anumite cheltuieli care se pot schimba dramatic de la luna la luna. Acestea sunt cheltuieli variabile si constituie o mare parte din cheltuielile intreprinderilor mici (spre deosebire de costurile fixe, care raman aceleasi in fiecare luna). Suma fluctuanta din spatele cheltuielilor variabile face dificila planificarea pentru bugetul afacerii dvs., dar nu imposibila.

Bugetul pentru cheltuieli variabile nu este o stiinta exacta, dar exista cateva trucuri pe care le puteti folosi pentru a va asigura ca nu deraiesc finantele afacerii dvs. Cu toate acestea, inainte de a intra in modul de lucru, haideti sa stabilim o definitie solida a cheltuielilor variabile si  sa clarificam diferenta dintre cele trei tipuri de cheltuieli care afecteaza bugetul afacerii dvs.: cheltuieli variabile, cheltuieli discretionare si costuri fixe.

Ce este o cheltuiala variabila?

Cheltuieli variabile – cunoscute si sub denumirea de costuri variabile – sunt cheltuielile care se modifica in functie de cat de mult utilizati un produs sau serviciu.

Prin comparatie, costurile fixe raman aceleasi pe o perioada lunga de timp. Si, in timp ce cheltuielile discretionare se modifica in functie de utilizare, de asemenea, acestea sunt suplimentele de care va bucurati, dar nu sunt necesare pentru a va conduce afacerea.

Exemple de cheltuieli pentru fiecare tip de afacere

Pentru a va ajuta sa intelegeti mai mult diferenta dintre o cheltuiala variabila si alte tipuri de cheltuieli de afaceri, sa ne uitam la cateva exemple. Acest lucru va va ajuta sa clarificati care sunt costurile fixe, definitia cheltuielilor variabile si va va permite sa intelegeti si cheltuielile discretionare:

Costuri fixe:

  • Chirie
  • Plati de asigurare
  • Majoritatea platilor de imprumuturi
  • Taxe si abonamente
  • Salarii anuale

Cheltuieli variabile:

  • Plati pentru utilitati
  • Cheltuieli de utilizare a automobilului, cum ar fi combustibilul si intretinerea
  • Papetarie
  • Servicii profesionale cu taxa la ora
  • Salarizare pentru angajatii pe ora

Cheltuielile variabile sunt mai mult decat costurile de exploatare

Un lucru de remarcat este faptul ca listele de mai sus se concentreaza pe costurile de operare, dar cheltuielile variabile afecteaza de obicei costul bunurilor vandute mai mult decat orice. Daca afacerea dvs. produce un produs, trebuie sa fiti constienti de costurile variabile de productie.

De ce este important acest lucru? Costurile variabile de productie au un impact direct asupra punctului tau de pauza. Punctul de pauza al intreprinderii dvs. este cati bani trebuie sa faceti pentru a va acoperi costurile pentru o luna. Care, ca proprietar de afaceri, stiti cat de important este sa faceti mai mult decat cheltuiti.