In mediul economic actual este cu atat mai importanta o evaluare imobiliara amanuntita a bunurilor imobile aflate in patrimoniu sau a celor ca vor fi adaugate acestuia. Performanta energetica joaca un rol semnificativ in stabilirea valorii reale a unui imobil, iar cresterea acesteia, dupa realizarea unui certificat energetic sau a unui audit energetic, poate rezulta intr-o reducere semnificativa a costurilor cu energia.
Anul 2017 a venit cu doua valuri de scumpiri la energia electrica si la gaze. De la 1 iulie pretul gazelor a crescut cu 12,5%, in timp ce tarifele percepute pentru energia electrica au fost majorate in medie cu 5.3% potrivit Autoritatii Nationale pentru Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE).
Pe data de 1 octombrie a urmat o noua scumpire, a gazelor cu 6% iar tarifele pentru energia electrica au urcat cu 0.03lei/MWh.
Cu toate acestea, un raport ANRE anticipeaza ca atat curentul( energia electrica), cat si gazele se pot scumpi din nou de la 1 ianuarie 2018.
Acest gen de scumpiri pot avea un impact mai mare sau mai mic asupra bunurilor imobile, dar, datorita naturii ciclice a scumpurilor, acesta nu vor intarzia sa apara.
Specialisti de la IVERUS pot propune masuri de reabilitare energetica, prezentand si amortizarea investitiei analizate in urma realizarii auditului energetic.
Auditorul energetic va alege si varianta optima pentru implementare. In mod uzual se propune izolarea anvelopei (pereti exteriori, schimbarea tamplariei exterioare, izolarea terasei sau a planseului sub pod si a planseului peste subsol/sol) cat si inlocuirea conductelor din subsol dar pot fi propuse si alte solutii in functie de bunul imobiliar.
Aplicarea masurilor mentionate poate reduce consumul de energie cu 40-50%, amortizarea uzuala a acestei investitii fiind de aproximativ 5-7 ani.
Exista cladiri care sunt mai bine izolate decat valorile minime legale, astfel putem intalni grosimi maxime de izolatie de 30 cm pentru casele pasive. Acestea au un consum foarte scazut de energie, costurile anuale ale utilitatilor fiind in jurul sumei de 2.000 lei pentru un imobil de 200 m2.
CERTIFICAT ENERGETIC SI AUDITORI ENERGETICI ATESTATI
Exista doua tipuri de auditori energetici atestati sa elibereze un certificat de performanta energetica (certificat energetic):
- auditori energetici grad 1 – care pot elibera certificate energetice pentru toate tipurile de imobile;
- auditori energetici grad 2 – care pot emite certificate de performanta energetica doar pentru apartamente si locuinte unifamiliale.
IVERUS crede in formarea continua, de aceea, pentru a veni in intampinarea solicitarilor dvs., detinem in repertoriu atat auditori energetici de gradul I cat si auditori energetici de gradul II.
Pentru mai multe detalii, apelati la specialistii nostri in certificare energetica, audit energetic si evaluare imobiliara.