Active necorporale

Ce este un activ necorporal?

Un activ necorporal este un activ care nu are natura fizica. Fondul comercial, recunoasterea marcii si proprietatea intelectuala, cum ar fi brevetele, marcile comerciale si drepturile de autor, sunt toate active necorporale. Imobilizarile necorporale exista in opozitie cu activele corporale, care includ terenuri, vehicule, echipamente si inventar. In plus, activele financiare, precum actiunile si obligatiunile, care isi obtin valoarea din creantele contractuale, sunt considerate active corporale.

Un activ necorporabil poate fi clasificat ca fiind nedeterminat sau definit. Numele de marca al unei companii este considerat un activ necorporal nelimitat, deoarece ramane la companie atata timp cat continua operatiunile. Un exemplu de imobilizare intangibila definita ar fi un acord legal care sa functioneze in conformitate cu brevetul unei alte companii, fara planuri de extindere a acordului. Acordul are, astfel, o durata de viata limitata si este clasificat ca un activ definit.

Desi un activ intangibil nu are valoarea fizica evidenta a unei fabrici sau a unui echipament, acesta se poate dovedi valoros pentru o firma si poate fi critic pentru succesul sau esecul pe termen lung.

De exemplu, o afacere precum Coca-Cola nu ar fi la fel de reusita daca nu ar fi pentru banii obtinuti prin recunoasterea marcii. Desi recunoasterea marcii nu este un atu fizic care poate fi vazut sau atins, poate avea un impact semnificativ asupra generarii vanzarilor.

Evaluarea imobilizarilor necorporale

Intreprinderile pot crea sau achizitiona imobilizari necorporale. De exemplu, o companie poate crea o lista de e-mail a clientilor sau poate stabili un brevet. Daca o afacere creeaza un activ intangibil, poate compensa cheltuielile din proces, cum ar fi depunerea cererii de brevet, angajarea unui avocat si plata altor costuri aferente.

In plus, toate cheltuielile de-a lungul modului de creare a imobilizarii necorporale sunt cheltuite. Cu toate acestea, imobilizarile necorporale create de o companie nu apar in bilant si nu au o valoare contabila inregistrata. Din aceasta cauza, atunci cand o companie este achizitionata, de multe ori pretul de achizitie este peste valoarea contabila a activelor din bilant. Compania de cumparare inregistreaza prima bilantata ca imobilizare necorporabila in bilant.

Exemplu de imobilizari necorporale

Imobilizarile necorporale apar in bilant numai daca au fost achizitionate. Daca compania ABC achizitioneaza un brevet de la compania XYZ pentru o suma convenita de 1 miliard de dolari, atunci compania ABC ar inregistra o tranzactie pentru 1 miliard de dolari in imobilizari necorporale care ar aparea sub active pe termen lung.